Heb je ooit het gevoel gehad dat stress je leven overneemt? Dat je vastzit in een eindeloze cyclus van negatieve gedachten en emoties? Dan kan ACT-training wel eens de oplossing zijn waar je naar op zoek bent. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een evidence-based therapie die zich richt op het flexibel omgaan met ongewenste gedachten en emoties. In deze introductie ontdek je de belangrijkste principes van ACT, hoe psychologische flexibiliteit centraal staat en hoe waarden een rol spelen binnen deze benadering. Daarnaast zullen we de voordelen verkennen van het volgen van een opleiding in ACT, niet alleen voor jou persoonlijk, maar ook als professional die ACT wil toepassen bij cliënten.

Belangrijke principes van ACT

ACT-training is gebaseerd op zes belangrijke principes die de basis vormen van deze benadering. Door middel van acceptatie, defusie, zelfzijn, mindfulness, waarden en toewijding leer je om flexibeler om te gaan met stress en negatieve gedachten. ACT richt zich niet op het bestrijden van klachten, maar op het accepteren en leren omgaan met emotioneel lijden. Acceptatie houdt in dat je leert om ongewenste sensaties te accepteren en te verdragen. Met behulp van ACT-training vergroot je jouw psychologische flexibiliteit en ontwikkel je vaardigheden om effectiever om te gaan met uitdagingen in het leven. Dit maakt ACT een waardevolle training voor iedereen die beter wil leren omgaan met stress and emoties.

Psychologische flexibiliteit bij de toepassing van ACT

Wil je meer veerkracht en flexibiliteit ontwikkelen in het omgaan met stress? Dat is waar ACT-training om draait. Psychologische flexibiliteit staat centraal bij de toepassing van ACT. Het gaat niet zozeer om het vermijden of elimineren van negatieve gedachten en emoties, maar juist om het leren accepteren en ermee leren omgaan op een constructieve manier. Door je bewust te worden van wat er in jezelf speelt en hier open en zonder oordeel naar te kijken, kun je stap voor stap effectiever reageren op uitdagingen in het leven. ACT helpt je om flexibel te zijn, zodat je beter kunt navigeren door stressvolle situaties en emotionele struggles.

De rol van waarden binnen de toepassing van ACT

Waar draait het eigenlijk om bij ACT-training? Het gaat niet alleen om het accepteren en leren omgaan met negatieve gedachten en emoties, maar ook om het ontdekken en leven volgens jouw waarden. Waarden vormen een essentieel onderdeel van de toepassing van ACT. Ze gaan over wat voor jou belangrijk is in het leven, op alle gebieden en in alle rollen die je vervult. Door waardengericht gedrag en toegewijd handelen, waarin je handelt in overeenstemming met je persoonlijke waarden, kun je een gevoel van voldoening ervaren en betekenisvolle keuzes maken. Dit geeft richting aan je leven en helpt je om stress te verminderen en meer veerkrachtig te zijn in moeilijke tijden.

Voordelen van een opleiding in ACT

Wil je graag meer leren over ACT en de waardevolle vaardigheden toepassen in je leven of werk? Dan zijn er verschillende voordelen van het volgen van een opleiding in ACT. Bijvoorbeeld bij de Invivo Act Academy, waar ervaren professionals als docenten optreden. Je hebt de mogelijkheid om online trainingen te volgen die specifieke thema’s combineren met de vaardigheden van ACT. Hierdoor kun je niet alleen persoonlijk profiteren van de krachtige principes van ACT, maar ook professioneel als je deze benadering wilt toepassen bij cliënten. Een opleiding in ACT biedt jou de kennis en tools om beter om te gaan met stress en negatieve gedachten, waardoor je veerkrachtiger wordt in het dagelijks leven.