Positieve kant van autisme

Positieve ervaringen met autisme

Steeds meer werkgevers nemen mensen met autisme in dienst. Niet alleen omdat ze er een financiële vergoeding voor krijgen, maar ook vanwege het feit dat mensen met autisme het werk serieuzer nemen. Oké, een zwart-wit visie is niet altijd goed, maar werkgevers zien dat liever dan iemand die er met de pet naar gooit.

Zo heb ik iemand gesproken die in een supermarkt werkt en na twee weken al te horen kreeg: U werkt harder dan de meeste hier. Toen heeft de werkgever besloten van de financiële steun af te zien en die werknemer meteen 100% in dienst te nemen. De kwaliteit van de winkel ging er juist op vooruit en voor de werknemer zelf was het ook goed want hij leerde juist sociale contacten te maken met klanten die bijvoorbeeld wekelijks terug komen. En niet te vergeten: hij kan zelfstandig zijn boterham verdienen, dus dat is een echte win-win situatie.

Wat zijn de positieve kenmerken van iemand met autisme?

Gestructureerd werken.

Geen 9-tot-5-mentaliteit.

Goed in het herkennen van patronen.

Nauwkeurig en perfectionistisch

Uiteraard zijn er nog vele kenmerken meer, maar die zult u zelf kunnen ondervinden.

Waar hebben autisten moeite mee?

Iemand met autisme kan niet goed tegen prikkels en plotselinge veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan dat u heeft afgesproken om om 12:00 op bezoek te komen. Dan zitten de meeste autisten al vanaf 11:45 op de zogenaamde schietstoel. Komt u om 12:15 dan kunnen ze nogal bot of misschien boos uit de hoek komen, maar daar moet u doorheen kijken want ze hebben een zwart-witte planning in hun hoofd. Ook wanneer zij een cadeau voor iemand moeten kopen, hebben ze daar veel werk aan omdat ze hier heel perfectionistisch in zijn. Dit verschilt van persoon tot persoon, maar met een gezonde dosis begrip kunnen het uw beste vrienden worden.