Negatief gedrag rondom autisme

Negatieve ervaringen met autisme

Helaas zit er ook een negatieve kant aan het autisme spectrum. Mensen met autisme kunnen ook heel koppig zijn omdat hun planning niet naar hun wens verloopt. Maar ook wanneer mensen in hun ogen zich “dom” gedragen. Doordat ze zo recht door zee zijn en vaak een hoge intelligentie hebben, uiten ze dit op een botte manier naar vrienden, kennissen of collega’s.

Heel veel mensen hebben hier onbegrip voor, maar autistische mensen kunnen hier niet altijd iets aan doen doordat ze vaak ongevoelig zijn en het toch niet bedoelen zoals het eruit komt. Door dit gedrag leven ze vaak in eenzaamheid en daar kunnen alleen wij wat begrip voor tonen dat iemand is zoals die is. Hij of zij bedoelt het niet zo kwaad als dat het lijkt.

Wat zijn de negatieve kenmerken van iemand met autisme?

Zwart-wit visie. Geestelijk niet in staat zijn om zich in een ander in te leven.

Perfectionisme. Nooit tevreden over eigen werk tot het goed is, wat dus veel tijd en energie kost.

Zwak gevoel voor humor. Vaak willen autisten niet over koetjes en kalfjes praten, maar over serieuzere onderwerpen.

Focus ligt specifiek op één taak. Multitasken is voor autisten moeilijk.

Herkent u één van de bovenstaande kenmerken? Probeer dan om iemand rustig te krijgen en vermijd de discussie.

Wat kunt u doen om dit in goede banen te leiden?

Met veel geduld kunt u hier goed mee omgaan. Ook kunt u ervoor kiezen om professionele hulp in te schakelen. Zij kijken met bepaalde oefeningen en trainingen naar welke doelstellingen ze kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van een brein, maar dan met meerdere opdrachten tegelijk. Of het om leren gaan met gevoelens en emoties. Hoe eerder u hiermee begint, des te meer valt eraan te veranderen of anders gezegd te verbeteren. Zo kunt u prettiger omgaan met de persoon en is er meer rust voor de persoon met autisme. Vaak vinden zij het zelf ook niet fijn dat ze zich zo gedragen.